Amtsgericht Lübeck

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Lübeck
Am Burgfeld 7
23568 Lübeck
Duitsland

Telefon: 0049(0)451/371-0
Fax: 0049(0)451 371-1523

E-Mail: verwaltung@ag-luebeck.landsh.de
Internet: schleswig-holstein.de – Amtsgericht Lübeck

President: Carsten Löbbert

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Lübeck omvat de stad Lübeck zoals de gemeenten Badendorf, Bad Schwartau, Barnitz, Feldhorst, Hamberge, Heidekamp, Heilshoop, Klein Wesenberg, Mönkhagen,
Rehhorst, Reinfeld, Stockelsdorf, Wesenberg, Westerau en Zarpen.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Lübeck moet worden ingelegd bij het Landgericht Lübeck. Hoger beroep in familiezaken wordt ingedient bij het familiegerecht, maar de beroepsschrift wordt onmiddellijk doorgestuurd naar het Schleswig-Holsteiner Oberlandesgericht in Schleswig.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Lübeck niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Lübeck is een van deze.