Amtsgericht Lübben (Spreewald)

Huisadres:
Amtsgericht Lübben (Spreewald)
Gerichtsstraße 2-3
15907 Lübben (Spreewald)
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Lübben (Spreewald)
Postfach 14 45
15904 Lübben (Spreewald)
Duitsland

Telefoon: +49(0)3546/2 21-0
Telefax:   +49(0)3546 2 21-2 65

E-Mail: verwaltung@agln.brandenburg.de
Internet: Amtsgericht Lübben (Spreewald) | Ordentliche Gerichtsbarkeit Land Brandenburg

Directeur: Lehmann

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Lübben (Spreewald) omvat de steden GolßenLieberose, Lübben/Spreewald, Lübbenau/Spreewald en Luckau zoals de gemeenten Alt Zauche-WußwerkBerstelandByhleguhre-ByhlenDrahnsdorf, Heideblick, Jamlitz, Kasel-Golzig, Krausnick-Groß Wasserburg, Märkische Heide, Neu Zauche, Rietzneuendorf-Staakow, Schlepzig, Schönwald, Schwielochsee, Spreewaldheide, Steinreich, Straupitz (Spreewald) en Unterspreewald.

Hoger beroep tegen eein uitspraak van het Amtsgericht Lübben (Spreewald) wordt in civiele zaken bij het Landgericht Cottbus ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht  ingesteld, maar de beroepschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Brandenburgische Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Lübben (Spreewald) niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Lübben (Spreewald) is er één van.