Amtsgericht Lichtenfels

Huisadres:
Amtsgericht Lichtenfels

Kronacher Straße 18
96215 Lichtenfels
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 9571 9553 0
Fax: 0049 (0) 9571 9553 109

 
Directrice: Barausch Ulrike

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Lichtenfels omvat de steden Bad Staffelstein, Burgkunstadt, Lichtenfels en Weismain zoals de gemeenten AltenkunstadtEbensfeld, Hochstadt am Main, Marktgraitz, Marktzeuln, Michelau in Oberfranken en Redwitz an der Rodach.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Lichtenfels wordt bij het Landgericht Coburg ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Bamberg.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Lichtenfels niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Lichtenfels is een van deze.