Amtsgericht Leonberg

Huisadres:
Amtsgericht Leonberg

Schloßhof 7
71229 Leonberg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Leonberg
Postfach 11 52
71226 Leonberg

Telefoon: 0049 (0) 7152 15 383
Telefax: 0049 (0) 7152 15 350

E-Mail: poststelle@agleonberg.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-leonberg.de

Directeur: Gerhard Binder

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Leonberg omvat de steden Leonberg, Weil der Stadt, Renningen en Rutesheim zoals de gemeente Weissach.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Leonberg moet worden ingesteld bij het Landgericht Stuttgart. Hoger beroep in familiezaken wordt ingesteld bij het familiegerecht, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Leonberg niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Leonberg is er één van.