Amtsgericht Lebach

Huisadres:
Amtsgericht Lebach
Saarbrücker Straße 10
66822 Lebach
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Lebach
Postfach 1140
66811 Lebach
Duitsland

Telefoon: 0049 (0)  6881 927 122
Fax: 0049 (0) 6881 927 140

E-Mail: poststelle@agleb.justiz.saarland.de
 
Directeur: Günther Greis

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Lebach omvat het gebied van de stad Lebach en van de gemeenten Nalbach,  en Schmelz.

Voor zaken burgerlijk recht, familiezaken en strafrecht in het buitenand is het bijkomend bevoegd voor St. Ingbert en  Mandelbachtal.

Bij het Amtsgericht Lebach is het jeugdgevangenis (Jugendarrestanstalt).

Hoger beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Lebach is in civiele zaken bij het Landgericht Saarbrücken inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Saarländisches Oberlanesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Homburg is een van deze.