Amtsgericht Laufen

Huisadres:
Amtsgericht Laufen

Traunsteiner Str. 1 a
84503 Altötting
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Laufen
Postfach 1155
83405 Laufen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 8682 911 0
Fax: 0049 (0) 8682/911 512

 
Directeur: Dr. Klaus Burger

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Laufen omvat de steden Bad Reichenhall, Freilassing en Laufen zoals de gemeenten Ainring, Anger, Bayerisch Gmain, Berchtesgaden, Bischofswiesen, MarktschellenbergPiding, Ramsau bei Berchtesgaden, Saaldorf-Surheim, Schneizlreuth, Schönau am Königssee en Teisendorf.

Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Laufen is in civiele zaken bij het Landgericht Traunstein intestellen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht intestellen, maar het beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht München.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Laufen niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Laufen is een van deze.