Amtsgericht Lahr

Huisadres:
Amtsgericht Lahr
Turmstr. 15
77933 Lahr
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Lahr
Postfach 12 40
77902 Lahr
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7821 283 0
Fax: 0049 (0) 7821 283 452

 
Directeur: Thomas Krebs

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Lahr omvat de stad Lahr/Schwarzwald  zoals de gemeenten Friesenheim, Kippenheim, Meißenheim, Schuttertal, Schwanau en Seelbach (Schutter).

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Lahr moet worden ingesteld bij het  Landgericht Offenburg worden ingediend. Beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht  ingesteld, maar de beroepsschrift wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Lahr niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Lahr is er één van.