Amtsgericht Königs Wusterhausen

Huisadres:
Amtsgericht Königs Wusterhausen
Friedrich-Engels-Straße 58
15745 Wildau
Duitsland

Telefoon: +49(0)337527 1-0
Fax: +49(0)3375/271-111

E-Mail: Verwaltung@agkw.brandenburg.de
Internet: Amtsgericht Königs Wusterhausen | Ordentliche Gerichtsbarkeit Land Brandenburg

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Königs Wusterhausen omvat het gebied van de steden Königs Wusterhausen, Märkisch Buchholz, Mittenwalde, Teupitz en Wildau zoals de gemeenten Bestensee, Eichwalde, Halbe, Heidesee, Groß Köris, Münchehofe, Schönefeld, Schultendorf en Zeuthen.

Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Königs Wusterhausen wordt in civiele zaken bij het Landgericht Cottbus intersteld. Hoger Beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepschrift wordt onmidelijk doorgestuurd aan het Brandenburgische Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat  is bij het Amtsgericht Königs Wusterhausen niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Königs Wusterhausen is een van deze.