Amtsgericht Koblenz

Huisadres:
Amtsgericht Koblenz
Karmeliterstraße 14
56068 Koblenz
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Koblenz
Postfach
56065 Koblenz
Duitsland

Telefon: 0049 (0)  261 102 0
Fax: 0049 (0) 261 102 1003

E-Mail: agko[@ko.jm.rlp.de
 
Directeur: Peter Lambert

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken toepasselijk voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Koblenz omvat het gebied van de steden Koblenz, Bendorf en Vallendar zoals van het Verbandsgemeinde Rhein Mosel (Alken, Brey, Brodenbach, Burgen, Dieblich, Hatzenport, Kobern-Gondorf, Lehmen, Löf, Macken, Niederfell, Nörtershausen, Oberfell, Rhens, Spay, Waldesch, Winningen, Wolken) en Verbandsgemeinde Vallendar (Niederwerth, Urbar, Weitersburg).

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Koblenz moet worden intesteld bij het Landgericht Koblenz. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oblerandesgericht Koblenz.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Koblenz niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Koblenz is een van deze.