Amtsgericht Kitzingen

Huisadres:
Amtsgericht Kitzingen
Friedenstrasse 3 a
97318 Kitzingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Kitzingen
Postfach 640
97308 Kitzingen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 9321 7006 0
Fax: 0049 (0) 0321 7006 174

 
Directeur: Dr. Walter Konrad

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Kitzingen omvat de steden Dettelbach, Iphofen, Kitzingen, Mainbernheim, Marktbreit, Marktsteft, Prichsenstadt en Volkach zoals de gemeenten AbtswindAlbertshofen, Biebelried, Buchbrunn, Castell, Geiselwind, GroßlangheimKleinlangheimMainstockheim, Markt EinersheimMartinsheim, Nordheim am Main, ObernbreitRödelsee, RüdenhausenSchwarzach am MainSegnitz, SeinsheimSommerach, Sulzfeld am Main, Wiesenbronn, Wiesentheid en Willanzheim.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Kitzingen wordtbij het Landgericht Würzburg ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt omiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Bamberg.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Kitzingen niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Kitzingen is een van deze.