Amtsgericht Kissingen

Huisadres:
Amtsgericht Kissingen

Maxstraße 27
97688 Bad Kissingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Kissingen
Postfach 11 20
97661 Bad Kissingen
Duitsland

Telefoon: 0049(0) 971 8208 0
Fax: 0049 (0) 971 8208 1

 
Directeur: Dr. Matthias Göbhardt

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Kissingen omvat de steden Bad Brückenau, Bad Kissingen, Hammelburg en Münnerstadt zoals de gemeenten Aura an der Saale, Bad Bocklet, Burkardroth, Elfershausen, Euerdorf, Fuchsstadt, Geroda, Maßbach, Motten, Nüdlingen,  Oberleichtersbach, Oberthulba, Oerlenbach, Ramsthal, Rannungen, Riedenberg, Schondra, Sulzthal, Thundorf in Unterfranken, Wartmannsroth, Wildflecken en Zeitlofs

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Kissingen moet worden ingesteld bij het Landgericht Schweinfurt. Hoger beroep in familiezaken wordt ingesteld bij het familiegerecht, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Bamberg.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Kissingen niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Kissingen is een van deze.