Amtsgericht Kiel

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Kiel
Deliusstraße 22-24
24114 Kiel
Duitsland

Telefoon: 0049(0)431/604-0
Telefax:   0049(0)431/604-2850

E-Mail: verwaltung@ag-kiel.landsh.de
Internet: schleswig-holstein.de – Amtsgericht Kiel

Directrice: Susanne Braker

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Kiel omvat het gebied an de stad Kiel zoals van de gemeenten Achterwehr, Blumenthal, Bredenbek,
Felde, Heikendorf, Kronshagen, Krummwisch, Melsdorf, Mielkendorf,
Molfsee, Mönkeberg, Ottendorf, Quarnbek, Rodenbek, Rumohr, Schierensee, Schönkirchen en Westensee.

Beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Kiel moet men bij civiele zaken bij het Landgericht Kiel indienen. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Schleswig-Holsteinischen Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Kiel niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Kiel is er één van.