Amtsgericht Kelheim

Huisadres:
Amtsgericht Kelheim
Klosterstraße 6
93309 Kelheim
Duitsland

Postadres:
Amtsgericht Kelheim
Postfach 1153
93301 Kelheim

Telefoon: 0049(0)9441 / 509-0
Fax: 0049(0)9441/509-200

E-Mail: poststelle@ag-keh.bayern.de
Internet: https://www.justiz.bayern.de/gerichte-und-behoerden/amtsgerichte/kelheim/

Directeur: Ludwig Artinger

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Kelheim omvat het gebied van de steden AbensbergKelheimMainburgNeustadt an der DonauRiedenburg,  van de markten Bad AbbachEssingLangquaidPaintenRohr in NiederbayernSiegenburg zoals van de gemeenten AiglsbachAttenhofenBiburgElsendorfHausenHerrngiersdorfIhrlersteinKirchdorfSaal an der DonauTeugnTrainVolkenschwand en Wildenberg.

Volgende vakgebieden zijn aan het Amtsgericht Regensburg overdragen:

  • Bereikbaarheidsdienst
  • Handelsregister
  • Insolventie
  • Gedwongen verkoop

Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Kelheim wordt  bij het Landgericht Regensburg ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar het beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Nürnberg (Neurenberg).

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Kelheim niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Kelheim is een van deze.