Amtsgericht Karlsruhe

Huisadres:
Amtsgericht Karlsruhe
Schloßplatz 23
76131 Karlsruhe
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Karlsruhe
Postfach 10 02 06
76232 Karlsruhe
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 721 926 0
Fax: 0049 (0) 721 926 6647

President: Thomas Ohlinger
[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Karlsruhe omvat de steden Karlsruhe, Rheinstetten en Stutensee zoals de gemeenten Eggenstein-Leopoldshafen en Linkenheim-Hochstetten.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Karlsruhe kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Karlsruhe worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Karlsruhe is er één van.