Amtsgericht Karlsruhe-Durlach

Huisadres:
Amtsgericht Karlsruhe-Durlach
Karlsburgstr. 10
76227 Karlsruhe-Durlach
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Karlsruhe-Durlach
76225 Karlsruhe-Durlach
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 721 994 0
Fax: 0049 (0) 721 994 1880

 
Directeur: Rolf Eschler

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Karlsruhe-Durlach omvat de stadsdelen Karlsruhe-Durlach en Karlsruhe-Grötzingn zoals de gemeenten Pfinztal, Walzbachtal en Weingarten.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Karlsruhe-Durlach  wordt bij het  Landgericht Karlsruhe ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Karlsruhe-Durlach niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Karlsruhe-Durlach is er één van.