Amtsgericht Kandel

Huisadres:
Amtsgericht Kandel
Landauer Straße 19
76870 Kandel
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Kandel
Postfach 1260
76867 Kandel
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7275 985 10
Telefax:   0049 (0) 7275 985 111

E-Mail: agkan@zw.jm.rlp.de
Internet: Amtsgericht Kandel

Directeur: Herbert Schmitt

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Kandel omvat het gebied van de steden Hagenbach, Kandel en Wörth am Rhein zoals van de gemeenten Berg, Erlenbach bei Kandel, Freckenfeld, Hatzenbühl, Jockgrim, Minfeld, Neuburg, Neupotz, Rheinzabern, Scheibenhardt, Steinweiler, Vollmersweiler en Winden.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Germersheim is bij civiele zaken bij het Landgericht Landau in der Pfalz intestellen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht  intestellen, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Pfälzisches Oberlandesgericht Zweibrücken.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Kandel niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Kandel is er één van.