Amtsgericht Kamen

Huisadres:
Amtsgericht Kamen
Poststr. 1
59174 Kamen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Kamen
Postfach 1120
59172 Kamen
Duitsland

Telefon: 0049(0)2307/992-0
Fax: 0049(0)2307/992-112

 
Directeur: Dr. Niklas Nowatius
 
Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).
 
Het arrondissement van het Amtsgericht Kamen omvat het gebied van de steden Kamen en Bergkamen. Bijkomend is het in zaken m.b.t. landbouw bevoegd voor het arrondissement van het Amtsgericht Lünen.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het  Amtsgericht Kamen moet worden ingesteld bij het Landgericht Dortmund. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Hamm.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Kamen niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Kamen is een van deze.