Amtsgericht Homburg

Huisadres:
Amtsgericht Homburg
Zweibrücker Straße 24
66424 Homburg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Homburg
 Postfach 1053
66401 Homburg 
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 6841 9228 0
Fax: 0049 (0) 06841 9228 210

E-Mail: poststelle@aghom.justiz.saarland.de
 
Directeur: Helmut Klasen

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen.

Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Homburg omvat het gebied van de steden Homburg en Blieskastel zoals van de gemeenten Bexbach, Kirkel en Giersheim.

Voor zaken burgerlijk recht, familiezaken en strafrecht in het buitenand is het bijkomend bevoegd voor St. Ingbert en  Mandelbachtal.

Het Amtsgericht Homburg is voor het hele deelstand Saarland bevoegd in insolventie zaken.

Hoger beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Homburg is in civiele zaken bij het Landgericht Saarbrücken inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Saarländisches Oberlanesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Homburg is een van deze.