Amtsgericht Holzminden

Huisadres:
Amtsgericht Holzminden
Karlstr. 15
37603 Holzminden
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Holzminden
Postfach
37601 Holzminden
Duitsland

Telefoon: 0049(0) 5531 12170 0
Fax: 0049(0) 5531 1217 77

 
Directeur: Dr. Ralf-Peter Bayer

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Holzminden omvat het gebied van de steden Delligsen, Holzminden, zoals van de gemeenten Arholzen, Bevern, Bodenwerder, BoffzenBremke, BrevördeDeensenDerental, DielmissenEimenEschershausen, FürstenbergGolmbachHalle, Hehlen, HeinadeHeinsenHeyenHolenberg, HolzenKirchbrakLauenförde, Lenne, LichtenhagenLüerdissenMühlenberg, NegenbornOttenstein, Pegestorf, PolleStadtoldendorfVahlbruch en Wangelnstedt.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Holzminden moet worden ingesteld bij het Landgericht Hildesheim. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Celle.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Holzminden niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Holzminden is een van deze.