Amtsgericht Holzminden

Huisadres:
Amtsgericht Holzminden
Karlstr. 15
37603 Holzminden
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Holzminden
Postfach
37601 Holzminden
Duitsland

Telefoon: 0049(0)5531/121700
Fax: 0049(0)5531/121777

Directeur: Dr. Ralf-Peter Bayer
[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Holzminden omvat het gebied van de steden Delligsen, Holzminden, zoals van de gemeenten Arholzen, Bevern, Bodenwerder, BoffzenBremke, BrevördeDeensenDerental, DielmissenEimenEschershausen, FürstenbergGolmbachHalle, Hehlen, HeinadeHeinsenHeyenHolenberg, HolzenKirchbrakLauenförde, Lenne, LichtenhagenLüerdissenMühlenberg, NegenbornOttenstein, Pegestorf, PolleStadtoldendorfVahlbruch en Wangelnstedt.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Holzminden is in civiele zaken bij het Landgericht Hildesheim inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Celle.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Holzminden is een van deze.