Amtsgericht Herne-Wanne

Huisadres:
Amtsgericht Herne-Wanne
Hauptstr.129
44651 Herne
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Herne-Wanne
Postfach
44631 Herne
Duitsland

Telefon: 0049(0)2325/690-0
Fax: 0049(0)2325/690-50

 
Directeur: Lutz Grimm

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Herne-Wanne omvat de stadsdelen van Herne Wanne en Eickel. Deze zijn vroeger zelfstandige steden geweest.

Hooger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Herne-Wanne wordt bij het Landgericht Bochum ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Hamm.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Herne-Wanne niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Herne-Wanne is een van deze.