Amtsgericht Heinsberg

Huisadres:
Amtsgericht Heinsberg
Schafhausener Straße 47
52525 Heinsberg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Heinsberg
Postfach 1340
52517 Heinsberg
Duitsland

Telefoon: 0049(0)2452/109-0
Fax: 0049(0)2452/109-299

 
Directeur: Helmut Bongartz

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Heinsberg omvat het gebied van de steden Heinsberg en Wassenberg zoals van de gemeenten Waldfeucht en Selfkant.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Heinsberg wordt bij het Landgericht Aachen ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Köln.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Heinsberg niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Heinsberg is een van deze.