Amtsgericht Heilbronn

Huisadres:
Amtsgericht Heilbronn

Wilhelmstr. 2-6
74072 Heilbronn
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Heilbronn
74064 Heilbronn
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 713 /64 1
Telefax: 0049 (0) 7131 64 3028

E-Mail: poststelle@agheilbronn.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-heilbronn.de

President: Till Jakob

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Heilbronn omvat de steden Bad Friedrichshall, Bad Rappenau, Bad Wimpfen, BeilsteinEppingen, GundelsheimHeilbronn, Lauffen am Neckar, Löwenstein, Möckmühl, Neckarsulm, Neuenstadt am Kocher, Neudenau, Schwaigern, Weinsberg en Widdern zoals de gemeenten AbstattEberstadt, Ellhofen, Erlenbach, Flein, Gemmingen, Hardthausen am Kocher, llsfeld, Ittlingen, Jagsthausen, Kirchardt, Langenbrettach, Lehrensteinsfeld, Leingarten, Massenbachhausen, NeckarwestheimNordheimObersulm, Oedheim, Offenau, Roigheim, Siegelsbach, Talheim, Untereisesheim, Untergruppenbach en Wüstenrot.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Heilbronn moet worden ingesteld bij het Landgericht Heilbronn. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Heilbronn niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Heilbronn is er één van.