Amtsgericht Heidelberg

Huisadres:
Amtsgericht Heidelberg
Kurfürstenanlage 21
69115 Heidelberg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Heidelberg
69111 Heidelberg
Duitsland

Telefon: 0049(0)6221/590
Fax: 0049(0)6221/591350

Directrice: Jutta Kretz
[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Heidelberg omvat de steden Eberbach, EppelheimHeidelberg, Leimen, Neckargemünd en Schönau zoals de gemeenten Bammental, DossenheimEdingen-NeckarhausenGaiberg, HeddesbachHeiligkreuzsteinach, IlvesheimNußloch, SandhausenSchönbrunn, Wiesenbach en Wilhelmsfeld.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Heidelberg kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Heidelberg worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Heidelberg is er één van.