Amtsgericht Heidelberg

Huisadres:
Amtsgericht Heidelberg
Kurfürstenanlage 21
69115 Heidelberg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Heidelberg
69111 Heidelberg
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 6221 59 0
Fax: 0049 (0) 6221 59 1350

 
Directrice: Jutta Kretz

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Heidelberg omvat de steden Eberbach, EppelheimHeidelberg, Leimen, Neckargemünd en Schönau zoals de gemeenten Bammental, DossenheimEdingen-NeckarhausenGaiberg, HeddesbachHeiligkreuzsteinach, IlvesheimNußloch, SandhausenSchönbrunn, Wiesenbach en Wilhelmsfeld.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Heidelberg moet worden ingesteld bij het  Landgericht Heidelberg. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Heidelberg niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Heidelberg is er één van.