Amtsgericht Hanau

Huisadres:
Amtsgericht Hanau

Nußallee 17
63450 Hanau
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Hanau
Postfach 16 39
63406 Hanau

Telefoon: 0049(0)6181 297- 0
Telefax: 0049(0)611 32761 – 8033

E-Mail: verwaltung@ag-hanau.justiz.hessen.de
Internet: Amtsgericht Hanau | Ordentliche Gerichtsbarkeit Hessen

Directrice: Gesine Wilker

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Hanau omvat de steden en gemeenten Hanau, Schöneck, Nidderau, Ronneburg, Langeselbold, Bruchköbel, Maintal, Erlensee, Niederdorfelden, Hammersbach, Großkrotzenburg, Rodenbach en Neuberg.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Hanau kan bij civiele zaken bij het Landgericht Hanau worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Frankfurt am Main.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Hanau is er één van.