Amtsgericht Hameln

Huisadres:
Amtsgericht Hameln
Zehnthof 1
31785 Hameln
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Hameln
Postfach 10 13 13
31763 Hameln
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 5151 796 0
Fax: 0049 (0) 5151 796 166

 
Directeur: Dr. Herbert Seutemann

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Hameln omvat het gebied van de steden Hameln, zoals van de gemeenten Salzhemmendorf, Emmerthal, Aerzen, Bad Münder, Hess. Oldendorf, Bad Pyrmont en Coppenbrügge

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Hameln moet worden ingesteld bij het Landgericht Hannover. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Celle.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Hameln niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Hameln is een van deze.