Amtsgericht Groß-Gerau

Huisadres:
Amtsgericht Groß-Gerau
Europaring 11-13
64521 Groß-Gerau
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Groß-Gerau
Postfach 11 62
64518 Groß-Gerau
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 6152 170 02
Fax: 0049 (0) 611 32761 8006

E-Mail: poststelle@ag-grossgerau.justiz.hessen.de
 
Directeur: Ulrich Eisfeld

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Groß-Gerau omvat het gebied van de steden Groß-Gerau, Gernsheim, Ginsheim-Gustavsburg, Mörfelden-Walldorf, Riedstadt zoals van de gemeenten Biebesheim am Rhein, Bischofsheim, Büttelborn, Nauheim, Stockstadt am Rhein en Trebur.

Hoger beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Groß-Gerau is in civiele zaken bij het Landgericht Darmstadt inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Frankfurt am Main.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Groß-Gerau niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Groß-Gerau is een van deze