Amtsgericht Göttingen

Huisadres:
Amtsgericht Göttingen
Berliner Str. 4-8
37073 Göttingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Göttingen
Postfach 11 43
37070 Göttingen
Duitsland

Telefoon: 0049(0)551/4030
Fax: 0049(0)551/4031300

 
Directeur: Dr. Dietmar Brosche

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Göttingen omvat het gebied van de stad Göttingen, zoals van de gemeenten  Adelebsen, Bovenden, Friedland, Gleichen en Rosdorf.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Göttingen moet worden ingesteld bij het Landgericht Göttingen. Hoger beroep wordt in familiezaken bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Braunschweig.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Göttingen niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Göttingen is een van deze.