Amtsgericht Göppingen

Huisadres:
Amtsgericht Göppingen
Pfarrstr. 25
73033 Göppingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Göppingen
Postfach 140
73001 Göppingen
Duitsland

Telefoon: 0049(0)7161/630
Telefax: 0049(0)7161/632429

E-Mail: poststelle@aggoeppingen.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-goeppingen.de

Directeur: Wolfgang Rometsch

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Göppingen omvat de steden Ebersbach an der Fils, Eislingen/Fils, Göppingen en Uhingen zoals de gemeenten Adelberg, Aichelberg, Albershausen, Bad Boll, Birenbach, Börtlingen, Dürnau,   Eschenbach, GammelshausenHattenhofen, Heiningen, Ottenbach, Rechberghausen, Salach, Schlat, Schlierbach, Wangen, Wäschenbeuren en Zell unter Aichelberg.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Göppingen wordt bij het Landgericht Ulm worden ingediend. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht  ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Göppingen niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Göppingen is er één van.