Amtsgericht Gifhorn

Huisadres:
Amtsgericht Gifhorn
Am Schloßgarten 4
38518 Gifhorn
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Gifhorn
Postfach
38516 Gifhorn
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 5371 897 100
Fax: 0049 (0) 5371 897 300

 
Directeur: Dr. Heinold Willers

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Gifhorn omvat het gebied van de stad Gifhorn, zoals van de gemeenten Adenbüttel, Calberlah, Dedelstorf, Didderse, Groß Oesingen, Hankensbüttel, Hillerse, Leiferde, Meine, Meinersen, MüdenObernholz, Ribbesbüttel, Rötgesbüttel, Sassenburg,  Schönewörde, Schwülper, Sprakensehl, Steinhorst, Ummern, Vordorf, Wahrenholz, WasbüttelWesendorf en Wittingen,

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Gifhorn wordt bij het Landgericht Hildesheim ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Celle.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Gifhorn niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Gifhorn is een van deze.