Amtsgericht Gifhorn

Huisadres:
Amtsgericht Gifhorn
Am Schloßgarten 4
38518 Gifhorn
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Gifhorn
Postfach
38516 Gifhorn
Duitsland

Telefoon: 0049(0)5371/897100
Fax: 0049(0)5371/897300

Directeur: Dr. Heinold Willers
[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Gifhorn omvat het gebied van de stad Gifhorn, zoals van de gemeenten Adenbüttel, Calberlah, Dedelstorf, Didderse, Groß Oesingen, Hankensbüttel, Hillerse, Leiferde, Meine, Meinersen, MüdenObernholz, Ribbesbüttel, Rötgesbüttel, Sassenburg,  Schönewörde, Schwülper, Sprakensehl, Steinhorst, Ummern, Vordorf, Wahrenholz, WasbüttelWesendorf en Wittingen,

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Gifhorn is in civiele zaken bij het Landgericht Hildesheim inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Celle.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Gifhorn is een van deze.