Amtsgericht Gernsbach

Huisadres:
Amtsgericht Gernsbach
Hauptstr. 44
76593 Gernsbach
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Gernsbach
Postfach 14 65
76587 Gernsbach
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 7224 9957 0
Fax: 0049 (0) 7224 9957 10

 
Directeur: Ekkhart Koch
 
Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).
 
Het arrondissement van het Amtsgericht Gernsbach omvat het gebied van de stad Gernsbach  zoals de gemeenten Forbach, Loffenau en Weisenbach.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Gernsbach wordt bij het  Landgericht Baden-Baden  ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht  ingesteld, maar het wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Gernsbach niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Gernsbach is er één van.