Amtsgericht Germersheim

Huisadres:
Amtsgericht Germersheim
Gerichtsstraße 6
76726 Germersheim
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Germersheim
Postfach 1240
76712 Germersheim
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7274 952 0
Telefax:   0049 (0) 7274 952 239

E-Mail: agger@zw.jm.rlp.de
Internet: Amtsgericht Germersheim

Directeur: Volker Minig

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen.

Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Germersheim omvat het gebied van de stad Germersheim zoals van  Verbandsgemeinde Lingenfeld (Freisbach, Lingenfeld Lustadt, Schwegenheim, Weingarten (Pfalz), Westheim (Pfalz)), Verbandsgemeinde Bellheim (Bellheim, Knittelsheim, Ottersheim bei Landau, Zeiskam)  en Verbandsgemeinde Rülzheim (Hördt, Kuhardt, Leimersheim, Rülzheim).

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Germersheim is bij civiele zaken bij het Landgericht Landau in der Pfalz intestellen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht  intestellen, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Pfälzisches Oberlandesgericht Zweibrücken.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Germersheim niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Germersheim is er één van.