Amtsgericht Gengenbach

Huisadres:
Amtsgericht Gengenbach
Grabenstr. 17
77723 Gengenbach
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Gengenbach
Grabenstr. 17
77723 Gengenbach
Duitsland

Telefoon: 0049(0)7803/96370
Fax: 0049(0)7803/963730

Directeur: Nicolas Gethmann
[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Gengenbach omvat de steden Gengenbach en Zell am Harmersbach zoals de gemeenten  Berghaupten, Biberach (Baden), Nordrach, Oberharmersbach, Ohlsbach.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Gengenbach kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Offenburg worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Gengenbach is er één van.