Amtsgericht Gemünden am Main

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Gemünden am Main

Friedenstraße 7
97737 Gemünden am Main
Duitsland

Telefoon: 0049(0)9351/809-0
Fax: 0049(0)9351/809-117

 
Directeur: Thomas Schepping

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Gemünden am Main omvat de steden Arnstein, BurgsinnGemünden am Main, Karlstadt, Lohr am Main, Marktheidenfeld, Rieneck en Rothenfels zoals de gemeenten Aura im Sinngrund, Birkenfeld, Bischbrunn, Erlenbach bei Marktheidenfeld, Esselbach, Eußenheim, Fellen, FrammersbachGössenheim, Gräfendorf, Hafenlohr, Hasloch, Himmelstadt, KarbachKarsbach, KreuzwertheimMittelsinn, Neuendorf, Neuhütten, Neustadt am Main, Obersinn, Partenstein, Rechtenbach, Retzstadt, Roden, Schollbrunn, Steinfeld, ThüngenTriefensteinUrspringen, Wiesthal en Zellingen.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Gemünden wordt bij het Landgericht Würzburg ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Bamberg.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Gemünden niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Gemünden is een van deze.