Amtsgericht Gelnhausen

Huisadres:
Amtsgericht Gelnhausen

Philipp-Reis-Straße 9
63571 Gelnhausen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Gelnhausen
63569 Gelnhausen

Telefoon: 0049 (0) 6051 829 0
Fax:  0049 (0) 611 32761 8073

E-Mail: verwaltung@ag-gelnhausen.justiz.hessen.de
Internet: Amtsgericht Gelnhausen | Ordentliche Gerichtsbarkeit Hessen

Directeur: Christian Scheuermann

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Gelnhausen omvat de steden en gemeenten Bad Orb, Bad Soden-Salmünster, Biebergemünd, Birstein, Brachttal, Flörsbachtal, FreigerichtGelnhausen, Gründau, Gutsbezirk Spessart, Hasselroth, Jossgrund, Linsengericht, Schlüchtern, Sinntal, Steinau an der Straße en Wächtersbach.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Gelnhausen kan bij civiele zaken bij het Landgericht Hanau worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Frankfurt am Main.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Gelnhausen is er één van.