Amtsgericht Geldern

Huisadres:
Amtsgericht Geldern
Nordwall 51
47608 Geldern
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Geldern
Postfach 11 64
47591 Geldern
Duitsland

Telefoon: 0049(0)2831 123-0
Fax: 0049(0)2831 123-222

 
Directeur: Jörg Werner
 
Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Geldern omvat de steden  Geldern, Kevelaer / Kevelaer en Straelen zoals de gemeenten Issum, Kerken, Rheurdt, Wachtendonk en Weeze.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Geldern wordt bij het Landgericht Kleve ingesteld. Hoger beroep wordt in familiezaken  bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Düsseldorf.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Geldern niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Geldern is een van deze.