Amtsgericht Fürstenwalde/Spree

Huisadres:
Amtsgericht Fürstenwalde / Spree
Eisenbahnstraße 8
15517 Fürstenwalde/Spree
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Fürstenwalde / Spree
Postfach 13 20
15503 Fürstenwalde / Spree
Duitsland

Telefoon: +49(0)493361/509 6
Telefax:   +49(0)493361/509 830

E-Mail: Dirk.Ständicke@AGFW.Brandenburg.de 
Internet: Amtsgericht Fürstenwalde/Spree | Ordentliche Gerichtsbarkeit Land Brandenburg

Directrice: Sabine Stavorinus

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Fürstenwalde / Spree omvat het gebied van de steden en gemeenten Bad Saarow, Beeskow, Berkenbrück, Briesen (Mark), Diensdorf-Radlow, Erkner, Friedland, Fürstenwalde/Spree, Gosen-Neu Zittau, Grünheide (Mark), Jacobsdorf, Langewahl, Madlitz-Wilmersdorf, Rauen, Reichenwalde, Rietz-Neuendorf, Schöneiche bei Berlin, Spreenhagen, Steinhöfel, Storkow (Mark), Tauche, Wendisch Rietz en Woltersdorf.

Hoger beroep tegen eein uitspraak van het Amtsgericht  Fürstenwalde / Spree wordt in civiele zaken bij het Landgericht Frankfort aan de Oder ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht  ingesteld, maar de beroepschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Brandenburgische Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Fürstenwalde / Spree niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Fürstenwalde / Spree is er één van.