Amtsgericht Fulda

Huisadres:
Amtsgericht Fulda
Königstraße 38
36037 Fulda
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Fulda
Postfach 1154
36001 Fulda
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 661 924 2300
Fax:   49 (0) 611 32761 8202

E-Mail: poststelle@ag-fulda.justiz.hessen.de
 
Directeur: Udo Lautenbach

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Fulda omvat het gebied van de steden Fulda, Gersfeld (Rhön) en Tann zoals van de gemeenten Dipperz, Ebersburg, Ehrenberg (Rhön), Eichenzell, Flieden,, Großenlüder, Hilders, Hofbieber, Hosenfeld, Kalbach, Künzell, Neuhof, Petersberg, Poppenhausen en Bad Salzschlirf.

Hoger beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Fulda is in civiele zaken bij het Landgericht Fulda inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Frankfurt am Main. In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Fulda niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Fuldais een van deze.