Amtsgericht Freiberg

Huisadres:
Amtsgericht Freiberg
Heinrich-Heine-Straße 15
09599 Freiberg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Freiberg
Postfach 1351
09583 Freiberg
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 3731 3589 0
Fax: 0049 (0) 3731 3589 205

E-Mail: verwaltung@agfg.justiz.sachsen.de
Directeur: Jochen Sell

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Freiberg omvat het gebied van de steden Augustusburg, Brand-Erbisdorf, Flöha, Frauenstein, Freiberg, Niederwiesa, Oederan en Sayda zoals van de gemeenten Bobritzsch-Hilbersdorf, Dorfchemnitz, EppendorfGroßhartmannsdorf, Großschirma, Halsbrücke, Leubsdorf, Lichtenberg, Mulda, Neuhausen, Niederwiesa, Oberschöna, Rechenberg-Bienenmühle, Reinsberg en Weißenborn/Erzgeb.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Freiberg is in civiele zaken bij het Landgericht Chemnitz inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Dresden.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Freiberg is een van deze.