Amtsgericht Ettlingen

Huisadres:
Amtsgericht Ettlingen
Sternengasse 26
76275 Ettlingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Ettlingen
Postfach 161
76255 Ettlingen
Duitsland

Telefon: 0049(0)7243/508-0
Fax: 0049(0)7243 / 508-444

Directeur: Jörg Schlachter
[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Ettlingen omvat de stad Ettlingen zoals de gemeenten Malsch, Marxzell, Karlsbad en Waldbronn.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Ettlingen kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Karlsruhe worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Ettlingen is er één van.