Amtsgericht Ettlingen

Huisadres:
Amtsgericht Ettlingen
Sternengasse 26
76275 Ettlingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Ettlingen
Postfach 161
76255 Ettlingen
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 7243 508 0
Fax: 0049 (0) 7243 508 444

 
Directeur: Jörg Schlachter

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Ettlingen omvat de stad Ettlingen zoals de gemeenten Malsch, Marxzell, Karlsbad en Waldbronn.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Ettlingen wordt bij het  Landgericht Karlsruhe ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Ettlingen niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Ettlingen is er één van.