Amtsgericht Ettenheim

Huisadres:
Amtsgericht Ettenheim
Otto-Stoelcker-Str. 8
77955 Ettenheim
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Ettenheim
Postfach 40
77949 Ettenheim
Duitsland

Telefoon: 0049(0)7822/89430
Telefax: 0049(0)7822/894313

E-mail:  poststelle@agettenheim.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-ettenheim.de

Directeur: Wolfram Wegmann

[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Ettenheim omvat de steden Ettenheim en Mahlberg zoals de gemeenten Ringsheim, Rust, Kappel-Grafenhausen en Mahlberg.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Ettenheim kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Freiburg im Breisgau worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Ettenheim is er één van.