Amtsgericht Ettenheim

Huisadres:
Amtsgericht Ettenheim
Otto-Stoelcker-Str. 8
77955 Ettenheim
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Ettenheim
Postfach 40
77949 Ettenheim
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7822 8943 0
Telefax: 0049 (0) 7822 8943 13

E-mail:  poststelle@agettenheim.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-ettenheim.de

Directeur: Wolfram Wegmann

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Ettenheim omvat de steden Ettenheim en Mahlberg zoals de gemeenten Ringsheim, Rust, Kappel-Grafenhausen en Mahlberg.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Ettenheim wordt bij het  Landgericht Freiburg im Breisgau ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Ettenheim niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Ettenheim is er één van.