Amtsgericht Essen-Borbeck

Huisadres:
Amtsgericht Essen-Borbeck
Marktstraße 70
45355 Essen

Postbus:
Amtsgericht Essen-Borbeck
Postfach 110151
45331 Essen

Telefon: 0049(0)201/8680-0
Fax: 0049(0)201/8680-250

 
Directeur: Harald Lütgebaucks
 
Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken toepasselijk voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).
 
Het arrondissement van het Amtsgericht Essen-Borbeck omvat de stadsdelen Bedingrade, Bergeborbeck, Bochold, Borbeck, Dellwig, Frintrop, Gerschede, Schönebeck en Vogelheim.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Essen-Borbeck is in civiele zaken bij het Landgericht Essen inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Hamm.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Essen-Borbeck niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Essen-Borbeck is een van deze.