Amtsgericht Erlangen

Huisadres:
Amtsgericht Erlangen
Mozartstraße 23
91052 Erlangen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Erlangen
91051 Erlangen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 9131 782 01
Fax: 0049 (0) 9131 782 105

E-Mail: poststelle@ag-er.bayern.de
Internet: https://www.justiz.bayern.de/gerichte-und-behoerden/amtsgerichte/erlangen/

Directeur: Dr. Helmut Köhler

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Erlangen omvat het gebied van de steden ErlangenBaiersdorfHerzogenaurachHöchstadt an der Aisch,  van de markten EckentalHeroldsbergLonnerstadtMühlhausenVestenbergsgreuthWachenrothWeisendorf zoals van de gemeenten AdelsdorfAurachtalBubenreuthBuckenhofGremsdorfGroßenseebachHemhofenHeßdorfKalchreuthMarloffsteinMöhrendorfOberreichenbachRöttenbachSpardorf en Uttenreuth.

Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Erlangen wordt  bij het Landgericht Nürnberg-Fürth ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar het beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Nürnberg (Neurenberg).

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Erlangen niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Erlangen is een van deze.