Amtsgericht Emmendingen

Huisadres:
Amtsgericht Emmendingen
Karl-Friedrich-Str. 25
79312 Emmendingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Emmendingen
Postfach 13 40
79303 Emmendingen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7641 450 0
Telefax: 0049 (0) 7641 450 196

E-mail:  poststelle@agemmendingen.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-emmendingen.de

Directeur: Frank Müller

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Emmendingen omvat de stad Emmendingen zoals de gemeenten Denzlingen, Freiamt, Malterdingen, Reute, Sexau, Teningen .

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Emmendingen kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Freiburg im Breisgau worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Emmendingen niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Emmendingen is er één van.