Amtsgericht Elze

Huisadres:
Amtsgericht Elze
Bahnhofstr. 26
31008 Elze
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Elze
Postfach
31001 Elze
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 5068 930 10
Fax: 0049 (0) 5068 930155

 
Directrice: Kirstin Seidel

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Elze omvat het gebied van de stad Elze, zoals van de gemeenten Banteln, Betheln, Brüggen, Despetal, Eime, Gronau (Leine) Nordstemmen en Rheden.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Elze wordt bij het Landgericht Hildesheim inteleggen. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Celle.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Elze niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Elze is een van deze.