Amtsgericht Elmshorn

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Elmshorn
Bismarckstraße 8
25335 Elmshorn
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 4121 232 0
Fax: 0049 (0) 4121 232 444

E-Mail:  verwaltung@ag-elmshorn.landsh.de
Internet: schleswig-holstein.de – Amtsgericht Elmshorn

Directeur: Behnke

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Elmshorn omvat het gebied van de steden en gemeenten Barmstedt, Bevern, Bilsen, Bokel, Bokholt-Hanredder, Brande-Hörnerkirchen, Bullenkuhlen, Ellerhoop, Elmshorn,
Groß Nordende, Groß Offenseth-Aspern, Haselau, Haseldorf, Heede, Heidgraben, Heist, Hemdingen, Klein Nordende, Klein Offenseth-Sparrieshoop, Kölln-Reisiek, Langeln, Lutzhorn, Moorrege, Neuendeich,
Osterhorn, Raa-Besenbek, Seester, Seestermühe, Seeth-Ekholt, Tornesch,
Uetersen en Westerhorn.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Elmshorn moet worden ingesteld bij het Landgericht Itzehoe. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Schleswig Holsteiner Oberlandesgericht (Schleswig).

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Elmshorn niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Elmshorn is een van deze.