Amtsgericht Ellwangen

Huisadres:
Amtsgericht Ellwangen

Schöner Graben 25
73479 Ellwangen (Jagst)
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Ellwangen
Postfach
73471 Ellwangen (Jagst)
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7961 81 0
Telefax: 0049 (0) 7961 81 740

E-Mail: poststelle@agellwangen.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-ellwangen.de

Directeur: Norbert Strecker

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Ellwangen omvat de steden Ellwangen en Lauchheim zoals de gemeenten AdelmannsfeldenEllenbergJagstzellNeuler, Rainau, Rosenberg (Württemberg), Stödtlen, Tannhausen, Unterschneidheim, Westhausen en Wört.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Ellwangen wordt bij het Landgericht Ellwangen ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Ellwangen niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Ellwangen is er één van.