Amtsgericht Eckernförde

Huisadres:
Amtsgericht Eckernförde
Reeperbahn 45 – 47
24340 Eckernförde
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Eckernförde
Postfach 11 07
24331 Eckernförde
Duitsland

Telefoon: 0049(0)4351/715 – 3
Telefax:   0049(0)4351/715 – 480

E-Mail:  verwaltung@ag-eckernfoerde.landsh.de
Internet: schleswig-holstein.de – Amtsgericht Eckernförde

Directeur: Dr. Kai Thomsen

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Eckernförde omvat het gebied an de stad Eckernförde zoals van de gemeenten Ahlefeld-Bistensee,
Altenhof, Altenholz, Ascheffel, Barkelsby, Brekendorf, Brodersby, Bünsdorf,
Damendorf, Damp, Dänischenhagen, Dörphof, Felm, Fleckeby,
Gammelby, Gettorf, Goosefeld, Groß Wittensee, Güby, Haby, Holtsee, Holzbunge, Holzdorf, Hummelfeld, Hütten, Karby, Klein Wittensee, Kosel,
Lindau, Loose, Neu Duvenstedt, Neudorf-Bornstein, Neuwittenbek, Noer,
Osdorf, Osterby, Owschlag, Rieseby, Schinkel, Schwedeneck, Sehestedt, Strande, Tüttendorf, Thumby, Waabs, Windeby en Winnemark.

Beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Eckernförde moet men bij civiele zaken bij het Landgericht Kiel indienen. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Schleswig-Holsteinischen Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Eckernförde niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Eckernförde is er één van.