Amtsgericht Duisburg-Hamborn

Huisadres:
Amtsgericht Duisburg-Hamborn
Duisburger Straße 220
47166 Duisburg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Duisburg-Hamborn
Postfach 110136
47141 Duisburg
Duitsland

Telefoon: 0049(0)203/54404-0
Fax: 0049(0)203/54404-222

Directeur: Ernst Walter Paulußen

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtgericht Duisburg-Hamborn omvat de stadsdelen van Duisburg:  Aldenrade, Alt-Hamborn, Alt-Walsum, Fahrn, Marxloh, Neumühl Obermarxloh, Overbruch, Röttgersbach, Vierlinden, Wehofen.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Duisburg-Hamborn is in civiele zaken bij het  Landgericht Duisburg inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Düsseldorf.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een  bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat. In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Duisburg-Hamborn is een van deze.