Amtsgericht Donaueschingen

Huisadres:
Amtsgericht Donaueschingen
Mühlenstr. 5
78166 Donaueschingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Donaueschingen
Postfach 11 29
78152 Donaueschingen
Duitsland

Telefon: 0049(0)771/85050
Fax: 0049(0)771/850540

Directeur: Dr. Marc Gerster
[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Donaueschingen omvat de steden Blumberg, Bräunlingen, Donaueschingen, Furtwangen,  Hüfingen en Vöhrenbach zoals de gemeente Gütenbach.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Donaueschingen kan bij civiele zaken bij het  Landgericht Konstanz worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht  worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Donaueschingen is er één van.