Amtsgericht Donaueschingen

Huisadres:
Amtsgericht Donaueschingen
Mühlenstr. 5
78166 Donaueschingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Donaueschingen
Postfach 11 29
78152 Donaueschingen
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 771 850 50
Fax: 0049 (0) 771 8505 40

 
Directeur: Dr. Marc Gerster

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Donaueschingen omvat de steden Blumberg, Bräunlingen, Donaueschingen, Furtwangen,  Hüfingen en Vöhrenbach zoals de gemeente Gütenbach.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Donaueschingen wordt bij het  Landgericht Konstanz  ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Donauschingen niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Donaueschingen is er één van.