Amtsgericht Dippoldiswalde

Adres:
Amtsgericht Dippoldiswalde
Kirchplatz 8
01744 Dippoldiswalde
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Dippoldiswalde
Postfach 1420
01741 Dippoldiswalde
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 3504 62130
Fax: 0049 (0) 3504 621396

E-Mail: verwaltung@agdw.justiz.sachsen.de
Directeur: Rainer Aradei-Odenkirchen

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Dippoldiswalde omvat het gebied van de steden Altenberg, Dippoldiswalde, Freital, Geising, Glashütte, Rabenau, Tharandt en Wilsdruff zoals van de gemeenten Bannewitz, Dorfhain, Hartmannsdorf-Reichenau, Hermsdorf/Erzgeb., Höckendorf, Kreischa, Pretzschendorf en Schmiedeberg.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Dippoldiswalde is in civiele zaken bij het Landgericht Dresden inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Dresden.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Dippoldiswalde is een van deze.